Nakkesmerter

Nakkesmerter er normalt i befolkningen og skyldes sjeldent alvorlig sykdom. Undersøkelser viser at 20% av Norges befolkning har opplevd nakkeplager mer enn 3 måneder det siste året. Plager i nakke er som regel et resultat av spenninger som oppstår av statiske holdninger eller stress.

Et eksempel på statiske holdninger som forårsaker nakkesmerter er langvarig kontorarbeid. Lengre statiske holdninger vil resultere at vi aktiverer en gruppe muskulatur, som over tid blir sliten, overarbeidet og irritert på grunn av mye belastning. Dersom noen muskler i nakken konstant arbeider med å holde en type stilling, vil musklene over tid bli spent. Dette vil også sette leddene under stress og kan resultere i låsninger, hodepine, og i noen tilfeller svimmelhet.

Nakken er særdeles bevegelig sammenlignet med resten av ryggraden og skaper en mobil plattform for hodet. Dette medfører at nakken blir spesielt utsatt for belastning og skade f.eks. kollisjonsulykker hvor nakken blir utsatt for hyperbevegeler og sleng (tidligere kalt whiplash).

De vanligste plagene i nakken

De vanligste plagene i nakkenDe vanligste plagene i nakken oppstår som nevnt tidligere ved stress og statiske sittestillinger over tid. Statiske sittestillinger vil gjøre at noen muskler blir overarbeidet mens andre muskler forblir inaktive. Denne muskulære ubalansen vil over tid sette muskler og ledd i spenn, og en økt belastning. Spente muskler vil danne seg muskelknuter (triggerpoints) som ofte kjennes som smertefulle. Triggerpoints har ofte en tendens til å videreføre smerter til andre områder i kroppen, de mest vanlige refererte smertene er til hodet, skulder og ut i armen. Da videreførte smerter ofte kan minne om andre, mer alvorlig tilstander, er det viktig med en grundig sykehistorie og fysikalsk undersøkelse for å kunne utelukke røde flagg.

En grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse vil bidra til å danne grunnlaget for hvilke behandlinger som best egner seg for å gjenopprette normal funksjon i ledd, bindevev og muskulatur. For å opprettholde en god funksjon bruker våre behandlere en holistisk tilnærming i form av gode råd og veiledning, ved siden av fysikalsk behandling, som en del av ett normalt behandlingsløp. Aktiveringsøvelser, muskulær uttøyning og fysikalsk behandling er alle nødvendige faktorer i å opprettholde riktig funksjon for å redusere fremtidig belastning. 

 

Våre behandlingsmetoder er:

  • Manipulasjon/leddkorrigering
  • Forskjellig type muskulær behandling : dyp massasje, div bindevevsteknikker og muskelstrekk
  • Nålebehandling (IMS)
  • Rehabiliterings/funksjonelle øvelser