De fleste av oss har hatt hodepine, og mange av oss har det også jevnlig. Denne typen smerter kan være svært plagsom fordi det kan gjøre det vanskelig å fungere som normalt. Det blir vanskelig å fokusere og kan virke hemmende. Så hva hjelper mot hodepine?

Hos Helse Sandvika har mange av våre pasienter opplevd god effekt på behandlinger som inkluderer kiropraktikk og opptrening. Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon om hva vi kan hjelpe deg med!

Derfor kan man få hodepine

De fleste av oss kjenner til det – spenningene i nakken, trykk i tinningen og borende smerter i hodet. Og hvorfor vi opplever dette kan skyldes ulike årsaker. 

Ofte kjenner vi smertene i hodet fordi de store blodkarene i hjernen, og i hinnene som holder den på plass, har smerteledende nervetråder. Når disse nervetrådene aktiveres, vil smertene oppleves i hodet. Det kan da dreie seg om migrene. En vel så kjent årsak til hodepine er muskulære spenninger i nakke, skuldre og kjeve. Migrene blir ofte feildiagnostisert da disse to tilstandene kan føles likt, eller at disse hodepine-formene overlapper hverandre. Hvorvidt hodepinen stammer fra et migreneanfall eller grunnet spenninger, vil kiropraktoren differensiere gjennom en grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse.  

Hva påvirker oss?

Når vi har smerter i hodet kan det være vanskelig å si akkurat hvor smerten ligger det er fordi at disse nervene ikke egner seg til nettopp det. 

Årsaken til disse smertene kan komme av flere ting, og de fleste av oss påvirkes av ytre faktorer. Hva vi spiser og hvor mange timer søvn vi får har for eksempel stor betydning. 

Det er også svært vanlig å få smerter i hodet i forbindelse med en faktorer, som å være forkjølet, ha feber, samt blodtrykk eller lavt blodsukker. Lavt blodsukker kommer ofte av at det er lenge siden man har spist, eller at man ikke har fått i seg den næringen man trenger. 

Kvinner får også oftere hodepine enn menn, da årsaken ofte skyldes hormonvariasjoner. 

Andre årsaker

Kroppen vår blir lett påvirket av lite søvn og mye stress, og disse to går ofte hånd i hånd. 

Sittestilling er også med på å påvirke da dårlig holdning kan føre til vond nakke som så bli til smerter i hodet. 

Hormonbalanse og ubalanse spiller også en stor rolle, særlig hos kvinner, og mange opplever derfor hodepine rett før eller under menstruasjon. 

Medisinbruk kan ha en påvirkning på dagsform og hodeverk. Er du usikker på om plagene skyldes medisiner, anbefaler vi at du tar kontakt med fastlegen for hjelp mot hodepine. 

Hva kan hjelpe mot hodepine?

Det er ikke alltid en like enkel jobb å behandle eller å finne årsaken til hodepine, og det er heller ikke alltid det er mulig å bli helt kvitt smertene helt. 

For noen hjelper det å være i fysisk aktivitet og å få frisk luft. Her kan for eksempel en tur i skogen hjelpe på det ubehaget man føler på ved hodepine. For andre hjelper du kun å slappe av og å roe helt ned. 

I tillegg kan det være lurt å oppsøke en kiropraktor, da smertene kan komme fra muskler, nerver og ledd. En kiropraktor kan hjelpe deg med å finne en behandlingsmetode som kan redusere smertene delvis eller helt. 

Forebygge hodepine på egenhånd

Ønsker du å forebygge hodeverk, anbefaler vi at du:

  • Reduserer stress
  • Mosjonerer daglig
  • Holder deg hydrert
  • Spiser regelmessig
  • Sover minst 6-8 timer hver natt

Det å få nok søvn og spise regelmessig og sunt i tillegg til å ha en god sittestilling, samt mestrer stress, kan være med på å minske sjansen for vondt i hodet. 

Kontakt oss!

Sliter du med hodepine, eller har du andre henvendelser? 

Ta kontakt med oss i dag. Vi ser frem til å høre fra deg og til å hjelpe deg med det vi kan.